7- كنترل كيفيت

7-1- نظام كنترل كيفيت فراگير

7-1-1- كارخانه براي اطمينان از توليدي سالم وپايدار و منطبق با الزامات قانوني بايد داراي يك نظام كنترل كيفيت باشد .

7-1-2- كارخانه بايد داراي كاركنان آموزش ديده براي حفظ استانداردهاي كيفيتي موردنظر باشد مسئوليت‌هاي كاركنان در خصوص كل عمليات بايد به درستي تعريف شده باشد .

7-1-3- بخش كنترل كيفيت حتي اگر داراي يك نفر عضو باشد بايد كارآيي لازم را داشته باشد .

7-1-4- بخش كنترل كيفيت بايد مستقل از توليد و خريد باشد . با اين حال براي نيل به ويژگي‌هاي موردنظر محصول اين بخش‌ها بايد با همديگر ارتباط داشته باشند .

7-1-5- بخش كنترل كيفيت براي انجام وظايف خود بايد منابع و امكانات كافي در اختيار داشته باشد . براي اين منظور استفاده از آزمايشگاه و ساير بخش‌هاي كارخانه ضرورت مي يابد .

7-1-6- در صورت نياز به آزمايش‌هاي فيزيكي ، شيميايي ، حسي و ميكروبي ، مواد خام و محصول نهايي براي اين منظور امكانات لازم بايد مهيا باشد . اين امكانات بايد از محوطه توليد و از يكديگر جدا شوند . در ضمن محوطه نگهداري نمونه براي محصولات تازه و منجمد بايد فراهم شود .

7-1-7- كارخانه بايد داراي طرح كنترل كيفيت با جزييات نوع و تناوب بررسي‌هاي انجام شده و مستندسازي باشد .

7-1-8- نتايج بررسي‌ها همراه با اقدام‌هاي اصلاحي اتخاذ شده براي رفع مغايرت‌ها بايد به صورت خوانا ثبت و براي مدت حداقل يك سال كه بستگي به ماندگاري محصول و موارد قانوني دارد نگهداري شود .

7-2- توانايي بخش كنترل كيفيت براي توقف توليد

7-2-1- بخش كنترل كيفيت بايد قدرت قبول يا رد مواد خام ، مواد بسته‌بندي ، عمليات توليد و محصولات نهايي را درصورت عدم انطباق با ويژگي‌هاي موردنظر داشته باشد .

7-2-2- در صورت عدم اجراي اصول GMP و به خطر افتادن سلامت مصرف‌كننده ، بخش كنترل كيفيت بايد قدرت توقف توليد را داشته باشد .

7-2-3- در صورت توقف خط توسط بخش كنترل كيفيت ، دلايل آن و اقدام اصلاحي اجرا شده قبل از شروع دوباره خط بايد تشريح شود .

7-3- ويژگي‌هاي محصول نهايي بايد دقيق و به‌ روز باشد

7-3-1- ويژگي‌هاي محصول نهايي بايد نوشته شده و توسط توليدكننده و مشتري با تاريخ امضا شود . كليه فرآورده‌هاي كارخانه بايد مطابق اين ويژگي‌هاي نوشته شده باشد .

7-3-2- بدون هماهنگي با مشتري نبايد در ويژگي‌هاي محصولات ، تغييري ايجاد كرد . كليه اسناد بايد داراي امضا باشند .

7-3-3- كليه محصولات بايد بر اساس ويژگي‌هاي موردنظر توليد شوند . مواد خام ، نيمه‌فرآوري شده و محصولات نهايي مشكوك يا غير منطبق را بايد شناسه‌گذاري و سپس اقدام لازم را انجام داد . مثلاٌ در مورد مواد خام مشكوك بايد آنها را به عرضه‌كننده پس داد .

7-4- مستند سازي

7-4-1- اسناد زير بايد در بخش كنترل كيفيت موجود باشد .

  • تعيين ويژگي‌هاي محصول ؛
  • رويه‌هاي نمونه‌برداري؛
  • رويه‌هاي آزمون و گزارش‌دهي ؛
  • گزارش‌ها و گواهي نتايج آزمون ؛
  • گزارش‌هاي صحه‌گذاري روش‌هاي آزمون ؛
  • رويه‌ها و گزارش‌هاي كاليبراسيون وسايل و تجهيزات .

7-4-2-كليه اسناد بايد يك سال بعد از تاريخ انقضاي محصول نگهداري شوند و در دسترس باشند .

7-5- نمونه‌برداري

7-5-1- نمونه‌برداري بايد طبق رويه نوشته شده كه در آن اطلاعات زير درج شده باشد ، انجام شود :

  • روش نمونه‌برداري ؛
  • تجهيزات مورد استفاده ؛
  • مقدار نمونه برداشت شده ( مورد نياز ) ؛
  • دستور عمل آماده‌سازي نمونه ؛
  • نوع و شرايط ظرف مورد نظر براي نگهداري نمونه ؛
  • نصب اطلاعات مربوط به محتواي هر ظرف روي آن ؛
  • احتياطات لازم براي مراقبت از عمليات نمونه‌برداري ؛
  • شرايط نگهداري نمونه ؛
  • دستور عمل نظافت و نگهداري تجهيزات نمونه‌برداري .

7-5-2- نمونه‌هاي مرجع بايد نماينده كل محموله يا محصولات نمونه‌برداري شده باشد .

7-5-3- ظروف حاوي نمونه بايد داراي برچسب هويت باشند . شماره بهر ، تاريخ نمونه‌برداري و ظرفي كه از آن نمونه‌برداري شده است بايد روي برچسب مشخص باشد .

7-6- آزمون‌هاي ميكروبي و شيميايي

7-6-1- نوع آزمون‌هاي ميكروبي و شيميايي بستگي زيادي به ماهيت محصول مورد آزمايش ( نظير تركيب شيميايي ، زمان ماندگاري و ميزان خطر ) دارد .

7-6-2- در صورت احداث آزمايشگاه در كارخانه اين محل بايد از محل توليد جدا بوده و عمليات آزمايشگاهي مناسب ( GLP ) در آن اجرا شود .

7-6-3- براي جلوگيري از انتقال آلودگي‌ها و وقوع آلودگي ثانويه از آزمايشگاه به محوطه توليد اقدام‌هاي مناسبي بايد اتخاذ شود . به اين منظور :

الف ) فقط افراد مجاز حق ورود به آزمايشگاه را دارند .

  ب ) لباس‌هاي مورد استفاده در آزمايشگاه ميكروبي نبايد در محوطه توليد پوشيده شود .

  پ ) با توجه به مقررات ملي ، براي دفع فاضلاب آزمايشگاه ميكروبي و شيميايي اقدام مناسبي انجام شود.

  ت ) در داخل آزمايشگاه محل آزمون‌هاي ميكروب‌هاي بيماري زا بايد جدا شود و براي حذف احتمال انتقال آلودگي به محصول ، احتياطات لازم انجام شود .

  ث ) براي جلوگيري از خطر آلودگي در هنگام نمونه‌برداري احتياط‌‌‌هاي لازم نظير استفاده از ظروف سترون ( استريل ) به عمل آيد .

7-6-4- كاركنان آزمايشگاه بايد در خصوص آزمون‌هاي آزمايشگاهي ، تفسير نتايج و رفع مشكلات آزمايشگاهي به خوبي آموزش ديده باشند .

7-6-5- بين آزمايشگاه ميكروبي و بخش كنترل كيفيت بايد ارتباط دايمي وجود داشته باشد تا از اتخاذ اقدام اصلاحي با توجه به نتايج آزمايشگاهي اطمينان حاصل شود .

7-6-6- روش‌هاي آزمايشگاهي و ارزيابي خطر مواد شيميايي مصرفي و دستور عمل استفاده از آنها بايد نوشته‌شده و موجود باشد .

7-6-7- كليه تجهيزات و لوازم آزمايشگاهي مصرفي بايد تميز بوده و نت آن به خوبي انجام شود . براي اطمينان از نتايج ، تجهيزات بايد به طور مرتب كاليبره شود و اين مهم ثبت و گزارش شود .

7-6-8- آزمايش‌هاي انجام شده بايد گزارش شوند . گزارش‌هاي آزمايشگاهي بايد داراي اطلاعات زير باشند .

  • نام مواد يا محصول ؛
  • شماره بهر و در صورت لزوم نام توليدكننده / عرضه كننده ؛
  • منبع رويه‌هاي آزمايشگاهي مورد استفاده ؛
  • نتايج آزمون‌ها شامل محاسبه‌ها و مشاهده‌ها ؛
  • تاريخ آزمايش ؛
  • پاراف آزمايشگر ؛
  • امضاي تاييد كننده ؛
  • عبارت خواناي رد يا قبول به همراه امضاي مسئول آزمايشگاه ، امضا بايد داراي تاريخ باشد .

7-6-9- كليه كنترل‌هاي حين فرآيند شامل كنترل‌هاي انجام شده در محوطه‌هاي توليد توسط كارگران ذيربط بايد طبق روش مجاز و تاييد شده كنترل كيفيت انجام شود .

7-6-10- معرف‌هاي آزمايشگاهي كه براي استفاده طولاني مدت تهيه شده اند بايد داراي برچسب حاوي تاريخ تهيه و امضاي تهيه كننده باشد . تاريخ انقضا بايد روي برچسب ذكر شود .

7-6-11- تاريخ ورود نمونه‌ها و مواد شيميايي بايد روي ظرف آنها درج شود . دستورعمل نگهداري و استفاده از آنها نيز بايد موجود باشد .

7-6-12- در صورت استفاده از امكانات آزمايشگاهي خارج از كارخانه ، قبل از عقد قرارداد بايد محل آزمايشگاه را از نظر تطابق با موارد ياد شده در بندهاي 7-6-1 تا 7-6-7 بازرسي كرد .

7-7- بررسي دما در خودروي حمل محصول

7-7-1- فرد ذيصلاحي بايد دماي محصولات خنك‌شده يا منجمد را در خودروي حمل كنترل كند . قبل از بارگيري بايد  دماي محصولات منجمد يا خنك‌شده اندازه گيري شود . بخش كنترل كيفيت بايد از اين بررسي‌ها آگاه باشد .توصيه مي شود خودروهاي حمل داراي دماسنج باشند . كليه دماها بايد ثبت و نگهداري شود .

7-7-2- قبل از بارگيري خودرو با محصول تمام شده ، باير آن را از نظر نظافت ، نگهداري مناسب و عاري بودن از اجرام خارجي و آفات بازرسي كرد .

7-7-3- چنانچه به هر دليلي خودروي حمل توسط بخش كنترل كيفيت رد شود علت آن بايد مكتوب شود . اين گزارش بايد داراي امضا و تاريخ و نوع اقدام اصلاحي اتخاذ شده باشد . در صورت استفاده از خدمات شركت توزيع‌كننده طرف قرارداد اين مهم بايد به طور مستقيم به آنها گفته شود .

7-8- در زمان استراحت كارگران ، محصولات را بايد به سردخانه منتقل كرد .

7-8-1- با توجه به نوع محصول توليدي و افزودني‌هاي آن ، برگشت دادن مواد خام و محصول تمام شده به اتاق سرد در زمان استراحت ضروري است .

7-8-2- براي جلوگيري از آلودگي محصول به منابع خارجي بايد محصولاتي را كه نياز به سردخانه‌گذاري ندارند را به طور مناسبي پوشاند .