7- کنترل کیفیت
7-1- نظام کنترل کیفیت فراگیر
7-1-1- کارخانه برای اطمینان از تولیدی سالم وپایدار و منطبق با الزامات قانونی باید دارای یک نظام کنترل کیفیت باشد .
7-1-2- کارخانه باید دارای کارکنان آموزش دیده برای حفظ استانداردهای کیفیتی موردنظر باشد مسئولیتهای کارکنان در خصوص کل عملیات باید به درستی تعریف شده باشد .
7-1-3- بخش کنترل کیفیت حتی اگر دارای یک نفر عضو باشد باید کارآیی لازم را داشته باشد .
7-1-4- بخش کنترل کیفیت باید مستقل از تولید و خرید باشد . با این حال برای نیل به ویژگیهای موردنظر محصول این بخشها باید با همدیگر ارتباط داشته باشند .
7-1-5- بخش کنترل کیفیت برای انجام وظایف خود باید منابع و امکانات کافی در اختیار داشته باشد . برای این منظور استفاده از آزمایشگاه و سایر بخشهای کارخانه ضرورت می یابد .
7-1-6- در صورت نیاز به آزمایشهای فیزیکی ، شیمیایی ، حسی و میکروبی ، مواد خام و محصول نهایی برای این منظور امکانات لازم باید مهیا باشد . این امکانات باید از محوطه تولید و از یکدیگر جدا شوند . در ضمن محوطه نگهداری نمونه برای محصولات تازه و منجمد باید فراهم شود .
7-1-7- کارخانه باید دارای طرح کنترل کیفیت با جزییات نوع و تناوب بررسیهای انجام شده و مستندسازی باشد .
7-1-8- نتایج بررسیها همراه با اقدامهای اصلاحی اتخاذ شده برای رفع مغایرتها باید به صورت خوانا ثبت و برای مدت حداقل یک سال که بستگی به ماندگاری محصول و موارد قانونی دارد نگهداری شود .
7-2- توانایی بخش کنترل کیفیت برای توقف تولید
7-2-1- بخش کنترل کیفیت باید قدرت قبول یا رد مواد خام ، مواد بستهبندی ، عملیات تولید و محصولات نهایی را درصورت عدم انطباق با ویژگیهای موردنظر داشته باشد .
7-2-2- در صورت عدم اجرای اصول GMP و به خطر افتادن سلامت مصرفکننده ، بخش کنترل کیفیت باید قدرت توقف تولید را داشته باشد .
7-2-3- در صورت توقف خط توسط بخش کنترل کیفیت ، دلایل آن و اقدام اصلاحی اجرا شده قبل از شروع دوباره خط باید تشریح شود .
7-3- ویژگیهای محصول نهایی باید دقیق و به روز باشد
7-3-1- ویژگیهای محصول نهایی باید نوشته شده و توسط تولیدکننده و مشتری با تاریخ امضا شود . کلیه فرآوردههای کارخانه باید مطابق این ویژگیهای نوشته شده باشد .
7-3-2- بدون هماهنگی با مشتری نباید در ویژگیهای محصولات ، تغییری ایجاد کرد . کلیه اسناد باید دارای امضا باشند .
7-3-3- کلیه محصولات باید بر اساس ویژگیهای موردنظر تولید شوند . مواد خام ، نیمهفرآوری شده و محصولات نهایی مشکوک یا غیر منطبق را باید شناسهگذاری و سپس اقدام لازم را انجام داد . مثلاٌ در مورد مواد خام مشکوک باید آنها را به عرضهکننده پس داد .
7-4- مستند سازی
7-4-1- اسناد زیر باید در بخش کنترل کیفیت موجود باشد .
- تعیین ویژگیهای محصول ؛
- رویههای نمونهبرداری؛
- رویههای آزمون و گزارشدهی ؛
- گزارشها و گواهی نتایج آزمون ؛
- گزارشهای صحهگذاری روشهای آزمون ؛
- رویهها و گزارشهای کالیبراسیون وسایل و تجهیزات .
7-4-2-کلیه اسناد باید یک سال بعد از تاریخ انقضای محصول نگهداری شوند و در دسترس باشند .
7-5- نمونهبرداری
7-5-1- نمونهبرداری باید طبق رویه نوشته شده که در آن اطلاعات زیر درج شده باشد ، انجام شود :
- روش نمونهبرداری ؛
- تجهیزات مورد استفاده ؛
- مقدار نمونه برداشت شده ( مورد نیاز ) ؛
- دستور عمل آمادهسازی نمونه ؛
- نوع و شرایط ظرف مورد نظر برای نگهداری نمونه ؛
- نصب اطلاعات مربوط به محتوای هر ظرف روی آن ؛
- احتیاطات لازم برای مراقبت از عملیات نمونهبرداری ؛
- شرایط نگهداری نمونه ؛
- دستور عمل نظافت و نگهداری تجهیزات نمونهبرداری .
7-5-2- نمونههای مرجع باید نماینده کل محموله یا محصولات نمونهبرداری شده باشد .
7-5-3- ظروف حاوی نمونه باید دارای برچسب هویت باشند . شماره بهر ، تاریخ نمونهبرداری و ظرفی که از آن نمونهبرداری شده است باید روی برچسب مشخص باشد .
7-6- آزمونهای میکروبی و شیمیایی
7-6-1- نوع آزمونهای میکروبی و شیمیایی بستگی زیادی به ماهیت محصول مورد آزمایش ( نظیر ترکیب شیمیایی ، زمان ماندگاری و میزان خطر ) دارد .
7-6-2- در صورت احداث آزمایشگاه در کارخانه این محل باید از محل تولید جدا بوده و عملیات آزمایشگاهی مناسب ( GLP ) در آن اجرا شود .
7-6-3- برای جلوگیری از انتقال آلودگیها و وقوع آلودگی ثانویه از آزمایشگاه به محوطه تولید اقدامهای مناسبی باید اتخاذ شود . به این منظور :
الف ) فقط افراد مجاز حق ورود به آزمایشگاه را دارند .
ب ) لباسهای مورد استفاده در آزمایشگاه میکروبی نباید در محوطه تولید پوشیده شود .
پ ) با توجه به مقررات ملی ، برای دفع فاضلاب آزمایشگاه میکروبی و شیمیایی اقدام مناسبی انجام شود.
ت ) در داخل آزمایشگاه محل آزمونهای میکروبهای بیماری زا باید جدا شود و برای حذف احتمال انتقال آلودگی به محصول ، احتیاطات لازم انجام شود .
ث ) برای جلوگیری از خطر آلودگی در هنگام نمونهبرداری احتیاطهای لازم نظیر استفاده از ظروف سترون ( استریل ) به عمل آید .
7-6-4- کارکنان آزمایشگاه باید در خصوص آزمونهای آزمایشگاهی ، تفسیر نتایج و رفع مشکلات آزمایشگاهی به خوبی آموزش دیده باشند .
7-6-5- بین آزمایشگاه میکروبی و بخش کنترل کیفیت باید ارتباط دایمی وجود داشته باشد تا از اتخاذ اقدام اصلاحی با توجه به نتایج آزمایشگاهی اطمینان حاصل شود .
7-6-6- روشهای آزمایشگاهی و ارزیابی خطر مواد شیمیایی مصرفی و دستور عمل استفاده از آنها باید نوشتهشده و موجود باشد .
7-6-7- کلیه تجهیزات و لوازم آزمایشگاهی مصرفی باید تمیز بوده و نت آن به خوبی انجام شود . برای اطمینان از نتایج ، تجهیزات باید به طور مرتب کالیبره شود و این مهم ثبت و گزارش شود .
7-6-8- آزمایشهای انجام شده باید گزارش شوند . گزارشهای آزمایشگاهی باید دارای اطلاعات زیر باشند .
- نام مواد یا محصول ؛
- شماره بهر و در صورت لزوم نام تولیدکننده / عرضه کننده ؛
- منبع رویههای آزمایشگاهی مورد استفاده ؛
- نتایج آزمونها شامل محاسبهها و مشاهدهها ؛
- تاریخ آزمایش ؛
- پاراف آزمایشگر ؛
- امضای تایید کننده ؛
- عبارت خوانای رد یا قبول به همراه امضای مسئول آزمایشگاه ، امضا باید دارای تاریخ باشد .
7-6-9- کلیه کنترلهای حین فرآیند شامل کنترلهای انجام شده در محوطههای تولید توسط کارگران ذیربط باید طبق روش مجاز و تایید شده کنترل کیفیت انجام شود .
7-6-10- معرفهای آزمایشگاهی که برای استفاده طولانی مدت تهیه شده اند باید دارای برچسب حاوی تاریخ تهیه و امضای تهیه کننده باشد . تاریخ انقضا باید روی برچسب ذکر شود .
7-6-11- تاریخ ورود نمونهها و مواد شیمیایی باید روی ظرف آنها درج شود . دستورعمل نگهداری و استفاده از آنها نیز باید موجود باشد .
7-6-12- در صورت استفاده از امکانات آزمایشگاهی خارج از کارخانه ، قبل از عقد قرارداد باید محل آزمایشگاه را از نظر تطابق با موارد یاد شده در بندهای 7-6-1 تا 7-6-7 بازرسی کرد .
7-7- بررسی دما در خودروی حمل محصول
7-7-1- فرد ذیصلاحی باید دمای محصولات خنکشده یا منجمد را در خودروی حمل کنترل کند . قبل از بارگیری باید دمای محصولات منجمد یا خنکشده اندازه گیری شود . بخش کنترل کیفیت باید از این بررسیها آگاه باشد .توصیه می شود خودروهای حمل دارای دماسنج باشند . کلیه دماها باید ثبت و نگهداری شود .
7-7-2- قبل از بارگیری خودرو با محصول تمام شده ، بایر آن را از نظر نظافت ، نگهداری مناسب و عاری بودن از اجرام خارجی و آفات بازرسی کرد .
7-7-3- چنانچه به هر دلیلی خودروی حمل توسط بخش کنترل کیفیت رد شود علت آن باید مکتوب شود . این گزارش باید دارای امضا و تاریخ و نوع اقدام اصلاحی اتخاذ شده باشد . در صورت استفاده از خدمات شرکت توزیعکننده طرف قرارداد این مهم باید به طور مستقیم به آنها گفته شود .
7-8- در زمان استراحت کارگران ، محصولات را باید به سردخانه منتقل کرد .
7-8-1- با توجه به نوع محصول تولیدی و افزودنیهای آن ، برگشت دادن مواد خام و محصول تمام شده به اتاق سرد در زمان استراحت ضروری است .
7-8-2- برای جلوگیری از آلودگی محصول به منابع خارجی باید محصولاتی را که نیاز به سردخانهگذاری ندارند را به طور مناسبی پوشاند .